Alba Iulia   |   Descriere generală
Municipiul Alba Iulia este situat pe malul râului Mureș şi este reședința județului Alba, Transilvania, România.
Între anii 1541 și 1711 orașul a fost, cu unele întreruperi, reședința și astfel capitala politică a Transilvaniei. Pentru o scurtă perioadă de timp, începând cu recunoașterea principelui Sigismund Báthory drept suveran al Moldovei și al Țării Românești (1595) a fost și capitală a acestor state, proiectul politic find continuat de Mihai Viteazul.
La Alba Iulia a avut loc Marea Adunare Națională de la 1 decembrie 1918, care a stat la baza înfăptuirii unirii Transilvaniei și a Banatului cu Regatul României. În anul 1922 a avut loc la Alba Iulia ceremonia oficială de încoronare a regilor României Mari, Ferdinand I și Maria, moment care a consfințit importanța istorică a orașului și rolul de capitală istorică.(1)

Municipiul Alba Iulia este asezat in centrul podisului ardelean, la 460 5' latitudine nordica si 210 15' longitudine estica, 330 m altitudine, intr-o zona de interferenta a dealurilor ce coboara din Muntii Trascaului cu sesurile din valea cursului mijlociu al Muresului. Orasul propriu-zis este asezat pe prima terasa a Muresului, care formeaza spre est un ses lung de 8-10 km si lat de 2-4 km. Orasului ii apartin 10.365 ha teren, format din 3500 ha teren arabil, restul fiind pasuni, fanete, vii, livezi si pepiniere pomicole. Cetatea si constructiile ridicate in ultimii ani pe vatra vechilor asezari se afla pe a doua terasa, cu cca. 18-25 m mai sus. Imprejurimile sunt deosebit de atragatoare, iar clima se caracterizeaza prin veri calduroase, toamne lungi si ierni blande, cu o temperatura medie anuala de +100 C si precipitatii care ating o medie anuala de 650 mm. Partea de vest a orasului este strajuita de inaltimile impadurite ale Muntilor Metalici cu Varful Mamut (630m). Spre est, peste Mures, se disting dealurile argiloase de culoare rosiatica ale podisului ardelean, erodate de raurile Mures, Sebes si Secas, acestea formand un sir de rape cu forme interesante si vegetatie rara. Spre sud, in zilele senine, se vad culmile muntilor Sebesului, cu Varful Surianul (2245 m) cu Varful lui Patru (2130 m). Orasul este strabatut de soseaua E80, care face legatura intre Deva si Cluj Napoca la o distanta de 380 km. de Bucuresti, 100 km. de Cluj si la 241 km de Arad. Aceasta este ambianta orasului Alba Iulia, unde bogatia pamantului se impleteste armonios cu peisajele variate si odihnitoare.(2)

coordonate:46°04′17″N 23°34′23″E

(1) - sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Alba_Iulia
(2) - sursa: http://www.apulum.ro/ro/asezare.htmAlba Iulia   |   Stema Municipiului Alba iulia (descriere)
DESCRIEREA SI SEMNIFICATIILE elementelor insumate ale stemei municipiului Alba Iulia, judetul Alba Descrierea stemei: Stema municipiului Alba Iulia, potrivit anexei nr. 1, se compune dintr-un scut rotunjit cu marginile triunghiulare, scut taiat in banda si in bara, cu trei cartiere. In primul cartier, de azur, se afla pasarea cruciata a Tarii Romanesti, de aur, insotita de soare in dreapta si de luna in stanga, tot de aur. In cartierul doi, in camp rosu, este reprezentat capul de bour al Moldovei, de argint, insotit in dreapta de o raza luminoasa si in stanga de semiluna crai nou, tot de argint. Intre coarnele bourului se afla o stea de argint cu cinci raze. In varful scutului, in camp de aur, pe o terasa neagra din sapte dealuri, se afla doi lei rampanti, afrontati, de culoare rosie, tinand intre labe o spada neagra. In sef, in camp de hermina, se regaseste coroana de otel a Romaniei, in culoare naturala. Scutul este surmontat de o acvila cruciata iesind. Semnificatiile elementelor insumate: Coroana din sef, plasata pe hermina, este coroana Romaniei. Ea aminteste atat de independenta Romaniei, obtinuta in anul 1877, cat si de infaptuirea Marii Uniri in anul 1918. Acvila cruciata, capul de bour si leii rampanti sunt simbolurile traditionale pentru provinciile Romaniei, a caror unitate s-a desavarsit in anul 1918. Acvila cruciata aflata pe coroana murala semnifica rangul de capitala a Principatelor Unite in timpul lui Mihai Viteazul si este semnul distinctiv adoptat pentru toate localitatile, foste capitale ale romanilor, in decursul istoriei. Coroana murala cu sapte turnuri crenelate semnifica faptul ca localitatea are rangul de municipiu resedinta de judet.
vizite pe site: 81714     |     versiune site albaiulia-aida.ro 3.0 (septembrie 2012)     |     despre site